Vijesti

DAN CRVENIH HALJINA2.2.2024.


Danas se diljem Republike Hrvatske obilježava Dan crvenih haljina te smo ga i mi u Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko - zagorske županije obilježili. Ova iznimno važna javnozdravstvena i edukativna kampanja ima za cilj podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, ističući nužnost prepoznavanja simptoma i potrebu za promjenom u načinu života.


Kampanja će nas informirati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji kod ženske populacije, te često zanemarivanje ove ozbiljne bolesti među ženama. Važno je napomenuti da je moždani udar treći vodeći uzrok smrti među ženama, dok je tek peti uzrok smrti među muškarcima. Gotovo polovica preživjelih žena će nakon moždanog udara imati određeni oblik onesposobljenosti.


Žene, koje često žive same prije moždanog udara, češće završavaju u institucijama nakon udara i suočavaju se s lošijim ishodom nego muškarci. Stoga je od izuzetne važnosti da žene prepoznaju svoj rizik od moždanog udara, znaju prepoznati simptome i poduzmu odgovarajuće mjere prevencije na vrijeme.


Rizici za razvoj moždanog udara kod žena razlikuju se od onih kod muškaraca, s naglaskom na razlikama u spolnim hormonima, egzogenim estrogenima, trudnoći te postporođajnom razdoblju. S obzirom na duže očekivano vrijeme života žena, svake godine nekoliko tisuća žena više od muškaraca doživi moždani udar.


U okviru Kampanje za Dan Crvenih Haljina, podsjećamo Vas na predavanje "Moždani udar kod žena" koje će održati danas prim.dr.sc. Maida Seferović, spec.neurolog u 17,00 sati u Gradskoj galeriji Zabok.


Također, predavanje naše Bojane Mahmutović, dr.med., spec. epidemiologije povodom Dana crvenih haljina možete slušati u emisiji Vaga, Radio Hrvatsko zagorje Krapina 06.02.2024. u 13,35 sati, u emisiji Radio Savjetnik, Radio Stubica 07.02.2024. u 12,30 sati te u emisiji Minute za zdravlje, Zagorski radio 25.02.2024. u 18,00 sati.Objavljeno: 2.2.2024.


shadfotofotofotofotofotofoto