Vijesti

1. zagorski simpozij o liječenju raka vrata maternice pod nazivom “Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti” 29.1.2024.


Prvi mjesec u godini tradicionalno je posvećen podizanju svijesti o raku vrata maternice. U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Rak vrata maternice se u Republici Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka premine jedna žena. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se među nešto mlađom populacijom – najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina života. U Krapinsko-zagorskoj županiji u 2022. godini 40 žena je oboljelo od raka vrata maternice, s 3 smrtna ishoda. Važno je naglasiti da je rak vrata maternice bolest koja se može spriječiti! Naime, s obzirom na to da je u gotovo svim slučajevima, čak 99 % njih, uzročnik raka vrata maternice HPV (humani papiloma virus), važno je podsjetiti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem raka u vrlo ranoj fazi (PAPA testom). U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice od 5. do 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. Nedavno smo primili pohvalu na nacionalnoj razini kao županija s najboljim cijepnim obuhvatom učenica i učenika osnovnih škola diljem Hrvatske, s preko 65% cijepljene djece svake godine. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test). U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (PAPA test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo liječenje vrlo uspješno. Osim PAPA testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje. Obrisak vrata maternice i rodnice analiziraju se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.


Ove godine odlučili smo dodatno podržati inicijativu organiziranjem 1. zagorskog simpozija o liječenju raka vrata maternice pod nazivom “Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti” koji je bio popraćen stručnim edukacijama, radionicama i tribinama. Simpozij je održan 24. siječnja 2024. godine u Gradskoj vijećnici grada Pregrade te je obuhvaćen širok spektar tema, počevši od same kliničke slike koju mogu uzrokovati HPV infekcije, preko dijagnostike, pa sve do cijepljenja i probira.Jedan od sudionika simpozija je i voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana prof. dr. sc. Rajko Fureš, doktorica mikrobiologije i parazitologije Marijana Zadravec, voditelj Odjela za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Husen Ramadani, medicinska sestra Marija Kranjčec, predsjednica udruge Europa Donna Krapina Janja Kantolić, primarijus Stanko Belina i lokalna koordinatorica projekta Budi mRAK Petra Kasović. Sudjelovale su i udruge civilnog društva iz Krapinsko-zagorske županije koje aktivno promiču prevenciju, kao i udruga studenata medicine koja već dugi niz godina provodi edukacije među đacima osnovnih i srednjih škola o važnosti prevencije HPV-a. Događaju je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Petek. 


 Objavljeno: 29.1.2024.


shadfotofotofotofotofotofoto