HACCP
Sustav nadzora nad proizvodnjom i distribucijom namirnica, obvezan za sve subjekte u lancu prehrane od 01.01.2009., po načelima samokontrole (Zakon o hrani , NN 81/13., 14/14., 30/15.).Izuzeće čine subjekti čija se proizvodnja bazira na tradicionalnom načinu proizvodnje, te dobroj proizvođačkoj i higijenskoj praksi.
Nepridržavanje subjekata u proizvodnji i prometu namirnica ovome sustavu, podliježe zakonski predviđenim sankcijama od strane nadležnih inspekcijskih službi.
H A C C P - sustav upravljanja hranom
ŠTO JE HACCP SUSTAV?Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO), osnivanjem povjerenstva Codex Alimentariusa, promovirale su 1993. godine sustav HACCP kao znanstveno utemeljen, preventivan i troškovno najdjelotvorniji pristup sigurnosti hrane. H A C C P – ( Hazard Analysis and Critical Control Point ), označava analizu opasnosti i kontrolu kritičnih točaka, te sustavni pristup upravljanjem rizicima u prehrambenom lancu, tijekom proizvodnje, prerade i distribucije hrane.
Sustav je dakle znanstveno osnovan i omogućava:
- prepoznavanje opasnosti tijekom proizvodnje i distribucije hrane
- određivanje mjera za otklanjanje rizika ili njegovog smanjenja na prihvatljivu mjeru
- rizik kod konzumenta hrane smanjiti na minimum
- mogućnost praćenja slijednosti hrane
Primjena sustava je široko rasprostranjena u razvijenom svijetu, dok je u EU, direktivom 93/43 EEC , obvezujuća za svakog subjekta u proizvodnji ili distribuciji hrane. Ova direktiva ima kao posljedicu to, da tvrtke iz EU-e ne žele poslovno surađivati sa tvrtkama van Zajednice, ako one ne ispunjavaju standarde HACCP-a. Isto se događa sa tvrtkama koje izvoze sirovine za hranu i hranu u zemlje članice WTO-e i EU-e, a ne mogu osigurati certifikate vezane za navedene standarde (odluka EU-e od 01.01.2006. godine).
PRIMJENA U RH:
Zakon o hrani ( NN NN 81/13., 14/14., 30/15.) obvezuje svakog subjekta u proizvodnji i prometu hrane, da poštuje principe redovne kontrole higijenskih uvjeta proizvodnje, preventivnim postupcima samokontrole, zasnovane na načelima HACCP-a.
U KOJIM DJELATNOSTIMA :
PRIMJENA HACCP-a:
- proizvodnja i prerada namirnica
- skladištenje i transport hrane
- pripremanje i distribucija hrane
- trgovanje hranom
- prehrambena industrija
- analiza rizika:
- biološki
- kemijski
- fizikalni
- prepoznavanje kritičnih kontrolnih točaka (CCP ili KKT) - poznavanje procesa proizvodnje
- uspostava preventivnih kritičnih granica na svakoj KKT
- uspostava procedura nadgledanja svake KKT
- korektivne mjere ( popravne radnje ako pojedina KKT nije pod kontrolom )
- procedure za verifikaciju ispravnog funkcioniranja sustava - provjera učinkovitosti ( procedure za praćenje temperature , vremena )
- utvrditi potrebnu dokumentaciju i evidencije ( da bi HACCP sustav bio dokumentiran )
PREDUVJETNI PROGRAMI ZA USPOSTAVU HACCP-a
DHP - dobra higijenska praksaDPP - dobra proizvođačka praksa
SOP - standardni operativni postupci
SSOP- standardni sanitacijski operativni postupci
Prije samog uvođenja sustava, neophodno je zadovoljavati navedene postupke, ali i niz drugih uvjeta da bi sustav mogao kvalitetno funkcionirati, biti primjenjiv i davati očekivane rezultate, kao na primjer:
- lokacija i konstrukcija objekta i zavisnih prostorija
- putevi ulaska sirovina, poluproizvoda, te gotovih roba
- putevi kretanja djelatnika
- kvalitetan tlocrtni smještaj prostorija u odnosu na proizvodni proces (sprječavanje križne kontaminacije)
- odlaganje otpada
- planovi i evidencije čišćenja i dezinfekcije radnih i pomoćnih prostorija (popis sredstava, način doziranja, dinamika čišćenja i vođenje evidencije)
- planovi i programi provođenja DDD mjera sa dinamikom provođenja
- redovito pridržavanje mjera osobne higijene za sve zaposlenike
- pridržavanje mjera za posjetioce pogona
Dokumentacija koja se mora voditi :
- kompletna HACCP studija
- analize opasnosti u tijeku procesa rada
- zapisi sastanaka HACCP tima
- zapisi i korektivni postupci po izvršenom nadzoru
- zapisi o utvrđenim KKT s obrazloženjem
- nadzor nad KKT
- izvješća o provjeri funkcioniranja sustava
- dostupna
- obilježena
- prikladna za modificiranje
- u formatu prikladnom za pregled
- čuvana u određenom vremenskom razdoblju
- obilježena datumom i potpisom odgovorne osobe
Nudi komintentima:
- analizu postojećeg stanja objekta za proizvodnju i promet namirnica
- prijedloge mjera za uklanjanje nedostataka u cilju zadovoljenja pretpristupnih programa za uvođenje HACCP-a
- teoretska i praktična edukacija osoblja
- konzultacija i stručna pomoć prilikom implementacije sustava
- provođenje internog nadzora na KKT-a i analize gotovih proizvoda (mikrobiološke i kemijske )
Kontakt osoba: dipl.san. ing. Sinković Damir, mob. 091 510 31 16
Kontakt e-mail: damir.sinkovic1@kr.t-com.hr