Odjeli - Socijalna medicina

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Vlada Republike Hrvatske je 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke - mamografski screening. Njegova provedba u Krapinsko-zagorskoj županiji počela je 2. 11. 2006. godine.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor u žena, kako u svijetu tako i u nas. Prema zadnjim raspoloživim podacima, rak dojke u Krapinsko-zagorskoj županiji je najčešći rak u žena po pojavnosti i po smrtnosti. 25% od ukupnog broja oboljelih žena od svih zloćudnih bolesti čine žene oboljele od raka dojke
Usprkos napretku dijagnostike i terapije, to je najčešći pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi od 35 do 69 godina.Poznati su čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke. Ipak, spriječiti nastanak ovog raka nije moguće te ga je neophodno što ranije otkriti. Preko 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom (lokaliziranom) stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom slučaju iznosi 97%. Stručna društva preporučuju mamografiju kao metodu za probir, koja je i osnovna metoda probira ovog Nacionalnog programa.

Mamografski screening (probir) je visoko kvalitetna metoda ranog otkrivanja raka dojke, jer je dokazano da redovita mamografska snimanja žena u dobi od 50 do 69 godina smanjuju smrtnost od raka dojke za 30% među ženama ove dobne skupine koje su bile podvrgnute redovitoj mamografiji (Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije).
Mamografija je rendgensko snimanje dojki koja bilježi promjene u dojci prosječno oko 2 godine ranije nego što se mogu napipati. Unatoč njenoj izuzetnoj vrijednosti i nezamjenjivosti u otkrivanju raka dojke važno je naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 10-15% slučajeva raka dojki, posebice ukoliko se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom.

CILJEVI PROGRAMA
Ciljevi programa (iz teksta Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Zagreb, lipanj 2006.) su:
  1. za 25% smanjiti mortalitet od raka dojke pet godina nakon početka provođenja programa;
  2. otkriti u što većem postotku rak dojke u početnom (lokaliziranom) stadiju u odnosu na uznapredovale stadije bolesti, i time smanjiti troškove vrlo skupog liječenja uznapredovalog stadija bolesti;
  3. poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.
Ciljna skupina su žene u dobi 50-69 godina.

ORGANIZACIJA PROGRAMA NA ŽUPANIJSKOJ RAZINI
Županijski zavod za javno zdravstvo šalje pozive za mamografsko snimanje ženama na kućnu adresu s točno određenim terminom i lokacijom mamografske jedinice. U našoj županiji snimanje se obavlja u dvije mamografske jedinice: Opća bolnica Zabok i SB Krapinske Toplice. U kuverti s pozivom žene dobivaju edukativnu brošuru, kupovnicu (umjesto uputnice) za mamografsko snimanje i anketni upitnik. Žene koje su već liječene zbog raka dojke ili su u tijeku liječenja ili u obradi zbog drugih bolesti dojke, žene koje su u zadnjoj godini dana obavile mamografsko snimanje, kao i žene koje se ne mogu odazvati pozivu iz ostalih zdravstvenih ili drugih razloga, poželjno je da se jave na besplatni i telefon (0800 200 127)

PRAĆENJE I EVALUACIJA PROGRAMA
Na županijskoj razini Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije koordinira organizaciju, pozivanje žena, praćenje i evaluaciju programa (procese i ishode). Na državnoj razini praćenje i evaluaciju, temeljem izvješća županijskih zavoda, radi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i izvještava Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Rak dojke je javno-zdravstveni problem i kao takvom se treba pristupati multidisciplinarno. Pozitivne snage koje su nam tijekom protekle dvije godine pomogle u provođenju Nacionalnog programa su zainteresiranost lokalne zajednice i jačanje inicijative, senzibiliziranje javnosti kroz medije i uključivanje udruga u aktivnosti.


Download: Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke - brošura